smartphone-urile sau smartphoneurile ? Cum se scrie corect ?

1. Ce este propoziția?
– Propoziția este o unitate de bază a limbii române care conține un subiect și un predicat și exprimă o idee completă.

2. Exemple de folosire a variantei corecte:
– Am cumpărat smartphone-urile noi.
– Copiii au primit smartphone-urile drept cadouri de Crăciun.
– Smartphone-urile sunt din ce în ce mai performante.
– Vânzările de smartphone-uri au crescut semnificativ.
– Ai văzut smartphone-urile expuse în vitrină?

3. Rolul propoziției:
– Propoziția îndeplinește mai multe funcții în cadrul comunicării. Ea poate exprima o acțiune, o emoție, o constatare sau o întrebare. De asemenea, propoziția poate fi enunțiativă, interogativă, imperativă sau exclamativă.

4. Cum se scrie corect: smartphone-urile sau smartphoneurile?
– O regulă de bază a limbii române este că trebuie să folosim cratima atunci când legăm un verb de un pronume. Astfel, varianta corectă este “smartphone-urile”, întrucât ne referim la mai multe smartphone-uri și le legăm de un alt cuvânt din propoziție.

5. Motive pentru care este important să folosim cratima în limba română:
– Evitarea ambiguității: Folosirea cratimei ajută la clarificarea sensului propoziției și previne apariția interpretărilor greșite.
– Respectarea normelor gramaticale: Folosirea cratimei este o regulă gramaticală în limba română, iar cunoașterea și respectarea acestor reguli contribuie la îmbunătățirea comunicării scrise.
– Păstrarea coeziunii textului: Cratima contribuie la legarea corectă a termenilor dintr-o propoziție și asigură fluența și coerența textului.

6. Motive pentru care este important să scriem corect în limba română:
– Claritatea mesajului: Scrierea corectă în limba română asigură transmiterea clară și fidelă a mesajului către cititor.
– Credibilitate: O scriere corectă demonstrează pregătirea și atenția acordată detaliilor, ceea ce contribuie la creșterea încrederii cititorului.
– Respectarea normelor societății: Scrierea corectă este considerată o normă socială și un indicator al educației și culturii individului.

7. Concluzie:
– Varianta corectă de scriere este “smartphone-urile”. Folosirea cratimei în limba română este esențială pentru evitarea ambiguității și respectarea normelor gramaticale. De asemenea, o scriere corectă în limba română contribuie la claritatea mesajului și la păstrarea coeziunii textului. Este important să acordăm atenție acestor aspecte pentru a ne exprima corect și coerent în limba maternă.