Stăpânul inelelor – rezumat

“Stăpânul inelelor” este o serie de cărți scrise de celebrul filolog britanic J.R.R. Tolkien, autorul și al “Hobbitului”. Trilogia este compusă din trei volume: “Frăția inelului”, “Cele două turnuri” și “Întoarcerea regelui” și a fost concepută între anii 1937 și 1949, fiind publicată ulterior în 1954 și 1955.

Acțiunea cărții începe cu mult timp înainte de evenimentele propriu-zise, când un prinț întunecat pe nume Sauron creează un inel puternic menit să controleze celelalte inele. După ce inelul ajunge în posesia regelui Isildur, acesta îl pierde în râul Anduin, fiind apoi ucis de orci. Inelul este găsit de un hobbit pe nume Bilbo Baggins, care îl transportă în Comitat, ținutul său natal.

Acțiunea primului volum îl urmărește pe Frodo, vărul lui Bilbo, care primește inelul și pleacă într-o călătorie periculoasă alături de alți hobbiți și aliați precum Gandalf, Aragorn, Gimli și Legolas. Însoțiți de Gandalf, grupul luptă împotriva orcilor și trece prin numeroase încercări, ajungând în cele din urmă în Rivendell, refugiul elfilor.

Volumul al doilea urmărește aventurile lui Aragorn, Legolas și Gimli, precum și drumul lui Frodo și al lui Sam către Muntele Osândei, unde inelul trebuia distrus. Cei doi hobbiți se încred în Gollum, care îi trădează, iar Frodo este capturat de orci. În cele din urmă, inelul este distrus și Sauron este învins.

Această poveste fantastică impresionează prin universul creat de autor și a devenit una dintre cele mai influente opere literare ale secolului XX, bucurându-se de numeroase ecranizări și retipăriri.