Străinul – rezumat

Romanul “Străinul” este o lucrare originală a celebrului scriitor și filosof Albert Camus, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea curentului existențialist, deși el însuși a negat întotdeauna această contribuție. Publicată în 1942, această operă este un exemplu elocvent al filosofiei absurdului și existențialismului.

Povestea este împărțită în două părți, prima parte începând cu vestea morții mamei lui Meursault, un francez algerian și protagonistul operei. Cu o indiferență surprinzătoare, Meursault refuză să vadă trupul neînsuflețit al mamei sale, preferând să fumeze și să bea cafea în fața sicriului. Chiar și după înmormântare, personajul își continuă viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Încheie o relație sexuală cu o fostă colegă de serviciu și îl ajută pe prietenul său să se răzbune pe o iubită presupusă infidelă.

După un incident în care prietenul său este judecat, Meursault devine ținta unei găști de arabi care doresc să se răzbune pe el. În final, într-o zi la plajă, Meursault îl ucide pe unul dintre arabi, într-o stare de confuzie din cauza insolației. Acesta este finalul primei părți a romanului.

Partea a doua începe cu arestarea și procesul lui Meursault, care rămâne calm și indiferent în fața situației sale. Refuză să-și exprime regretele și este condamnat la moarte pentru crima comisă. În timp ce așteaptă execuția, este vizitat de un preot care încearcă să-l îndrepte pe calea credinței, dar Meursault refuză. În cele din urmă, simte teamă și regret în fața morții.

În concluzie, “Străinul” de Albert Camus este povestea unui individ care nu reușește să se încadreze în normele și așteptările societății, iar lipsa sa de emoții profunde îl plasează într-o poziție dificilă în viața de zi cu zi.