Tren de plăcere – rezumat

“Tren de plăcere” este o schiță scrisă de Ion Luca Caragiale care prezintă povestea unei călătorii pline de peripeții a familiei Georgescu. În timp ce se pregătesc să plece la Sinaia, soții Georgescu se confruntă cu numeroase provocări, de la pregătirea micului lor băiat și a gramamà-ului acestuia, până la găsirea cazării la destinație.

Domnul Georgescu se dovedește a fi un protagonist nerăbdător și preocupat de organizarea călătoriei, în timp ce Mița Georgescu și coana Anica, fiecare în felul lor, se ocupă de pregătirea pentru călătorie. Micul Ionel este îmbrăcat cu grijă, iar toți cei patru se pregătesc să plece la Sinaia cu trenul de plăcere.

La gară, domnul Georgescu și soția sa se confruntă cu o serie de obstacole, de la biletele de tren la găsirea cazării, iar povestea se complică odată ce ajung la destinație. Căutările lor pentru a-și găsi un loc de cazare se dovedesc a fi zadarnice, iar întâlnirea cu petrecăreții de la Sfânta Ana aduce și mai multe complicații.

În cele din urmă, familia Georgescu se reunește, dar experiența lor la Sinaia lasă o amprentă puternică asupra fiecărui personaj, cu Mița Georgescu nostalgică după timpul petrecut acolo, în timp ce domnul Georgescu se luptă cu frustrările și oboseala. Această schiță captivantă oferă o privire detaliată asupra călătoriei lor pline de peripeții, ilustrând umorul și ironia caracteristice lui Caragiale.