Umbra vântului – rezumat

Romanul “Umbra vântului” a fost publicat în 2001 și este opera celebrului autor spaniol Carlos Ruiz Zafón. Cartea a avut un succes remarcabil, fiind tradusă în limba engleză în 2004 și vândută în peste un milion de exemplare doar în Marea Britanie. Acțiunea romanului se petrece în anii 1930 și urmărește povestea lui Daniel Sempere, un băiat fascinat de opera unui scriitor numit Julián Carax.

Daniel descoperă treptat întreaga operă a scriitorului împreună cu prietenul său Fermín Romero de Torres. Cei doi se implică în investigații legate de oameni dispăruți și morți demult, ceea ce atrage atenția inspectorului Fumero. Ei află despre povestea de dragoste dintre Julián și Penélope, care au dispărut în anul 1919. Julián era fiul unui pălărier și al unei femei bogate, în timp ce Penélope era fiica unui om influent și a unei femei americane narcisiste.

Fuga lor la Paris a fost împiedicată de un adevăr dureros: cei doi erau frați vitregi, iar Penélope a fost ținută prizonieră de părinți, fiind însărcinată cu copilul lui Julián. În final, ea și copilul său au murit, iar Julián a căzut într-o depresie profundă, urându-și fiecare clipă petrecută fără ea.

După terminarea romanului, Daniel se căsătorește și devine tată, numindu-și fiul Julián în memoria scriitorului. Romanul este o poveste încărcată de mister, cu o atmosferă puternică și un farmec aparte, fiind o lectură plăcută și fără ambiguități inutile, conform recenziilor.