Viața lui Pi – rezumat

“Viața lui Pi” este un roman scris de Yann Martel, un autor canadian, care a fost publicat pentru prima dată în 2001. Cartea a câștigat Premiul Man Booker un an mai târziu și a fost ecranizată în 2012. Romanul este împărțit în trei părți distincte și este povestit retrospectiv de către personajul-narator, un canadian care a părăsit Canada pentru India și care a aflat povestea lui Pi de la un bărbat în vârstă din Pondicherry.

Pi Patel este personajul principal al romanului și povestea începe cu anii săi de copilărie și adolescență, în India. Crescut în spiritul hinduismului, Pi a ales să practice și Islamul și Creștinismul. Părinții săi au decis să se mute cu familia în Canada în 1977, iar pe drum, vasul lor s-a scufundat, lăsându-l pe Pi singur pe o barcă de salvare alături de un tigru bengalez pe nume Richard Parker, o hienă, un urangutan și o zebră. În zilele grele care au urmat, Pi a supraviețuit cu greu, dresând tigrul și ajutându-l să supraviețuiască.

După ce barca a ajuns pe o insulă ciudată, Pi și Richard Parker au ajuns în cele din urmă pe o plajă mexicană, iar tigrul a fugit, iar localnicii l-au dus pe Pi la spital. Ultima parte a romanului este un interviu cu Pi, în care acesta povestește despre experiența sa pe mare. Deși povestea sa este privită cu scepticism, Pi își menține versiunea și dezbaterea asupra adevărului și a realității este unul dintre principalele teme ale cărții.

“Viața lui Pi” este o carte complexă, cu accente filosofice și implicatii spirituale, care a cunoscut un succes uriaș pe plan mondial și care abordează subiecte precum natura realității și perspectivele multiple asupra acesteia.