Vizită – rezumat

Schița „Vizită…” face parte din volumul „Momente și schițe”, apărut în 1901. Autorul folosește această colecție de texte pentru a critica societatea burgheză, evidențiind prostia, snobismul și alte trăsături negative care rezultă din educația defectuoasă a copiilor acestor familii. În „Vizită…”, personajul principal, Ionel, este prezentat ca un copil obișnuit să primească totul pe tava, să fie servit și să nu muncească, devenind astfel un moftangiu.

Acțiunea are loc în casa doamnei Popescu, în preajma sărbătorii Sfântului Ion, atunci când autorul vine în vizită. Acesta îi aduce băiatului doamnei Popescu o minge, întrucât știa că va fi înconjurat de copii. În timpul discuțiilor, doamna Popescu își exprimă îngrijorarea pentru educația fiului său, Ionel. În acel moment, servitoarea strigă după ajutor, deoarece Ionel era pe punctul de a vărsa spirtul din mașina de cafea. În loc să fie certat, Ionel este iertat și îmbrățișat de mama sa, iar apoi se îndreaptă spre jucării și începe să facă gălăgie cu o trompetă și o trâmbiță.

În ciuda zgomotului, adulții nu îl certă, iar musafirul îi atrage atenția lui Ionel că maiorii nu cântă, ci conduc soldații la luptă. Cu toate acestea, Ionel își ia sabia și atacă servitoarea care aducea cafea și dulceață. În loc să fie pedepsit, Ionel este iertat de doamna Popescu și își continuă comportamentul nesăbuit. În timp ce musafirul își savura cafeaua, Ionel varsă dulceață în papucii acestuia și apoi îi cere o țigară, pe care o și aprinde sub privirea mamei sale.

După aceste poznă, Ionel leșină din cauza fumatului și este stropit cu apă rece de musafir. În cele din urmă, musafirul pleacă acasă, descoperind motivul pentru care Ionel a ieșit cu dulceața în vestibul. Schița evidențiază impactul unei educații defectuoase, lipsită de fundament moral solid.