Zâna zorilor – rezumat

Într-o lume îndepărtată, exista un împărat cu o trăsătură neobișnuită. Unul din ochii săi râdea mereu, în timp ce celălalt plângea necontenit. Nimeni nu știa de ce se întâmpla acest lucru, iar împăratul nu spusese nimănui motivul din spatele acestui fenomen misterios.

Dar unul dintre fiii săi, Petru, era curios și aventuros. Într-o zi, el se hotărăște să afle adevărul și se apropie de tatăl său cu întrebarea cea mare. Împăratul îi răspunde cu un zâmbet trist, spunându-i că ambii ochi îi vor râde doar atunci când unul dintre fiii săi îi va aduce apă de la fântâna Zânei Zorilor, ca dovadă a voiniciei lor.

Florea, fiul cel mare, se oferă să meargă primul în căutarea apei. El pornește la drum cu încredere, dar se confruntă cu obstacole greu de trecut. În Pădurea de Aramă, este întâmpinat de balauri fioroși care îi închid calea. În Pădurea de Argint, se trezește prins într-o vâltoare malefică care îl învârte în jurul ei fără încetare. Și în Pădurea de Aur, este înșelat de un vrăjitor abil care îi fură toate proviziile.

Costan, fiul mijlociu, decide să încerce și el să aducă apa miraculoasă. El este la fel de hotărât ca și fratele său, dar se confruntă cu aceleași provocări. Balaurii din Pădurea de Aramă îl înfricoșează și îl forțează să se retragă. Vâlva malefică din Pădurea de Argint îl învârte în jurul ei în același mod cum o făcuse cu fratele său. Și vrăjitorul din Pădurea de Aur îi fură toate proviziile, la fel cum făcuse cu Florea.

Dar Petru, fiul cel mic, nu se lasă descurajat de eșecurile fraților săi. El simte că are în el o putere nebănuită și hotărăște să pornească și el în căutarea apei de la fântâna Zânei Zorilor. În drumul său, descoperă un cal fermecat, care îi devine aliat și îl ajută să înfrunte toate pericolele întâlnite.

În Pădurea de Aramă, Petru se confruntă cu balaurii fioroși, dar cu ajutorul calului fermecat reușește să-i învingă. În Pădurea de Argint, vâlva malefică nu îl poate învârti în jurul ei, deoarece calul fermecat îi ține picioarele ferm pe pământ. Și în Pădurea de Aur, vrăjitorul încercă să-i fure proviziile, dar Petru îl înșală și reușește să le recupereze.

Pe parcursul aventurii sale, Petru adună aliați prețioși și obiecte magice. El primește o sabie fermecată de la un cavaler nobil, o mantie invizibilă de la o zână misterioasă și o busolă magică de la un vrăjitor înțelept. Toate aceste daruri îi sunt de ajutor în lupta sa împotriva obstacolelor și îl apropie tot mai mult de fântâna Zânei Zorilor.

Ajuns în Împărăția Zorilor, Petru se confruntă cu paznicii și creaturile periculoase care păzeau grădina Zânei Zorilor. Dar cu ajutorul fluierului său magic, el reușește să-i adormească și să avanseze către fântână. În momentul când ajunge la fântână, el o vede pe Zâna Zorilor dormind lângă ea și nu poate rezista să nu o sărute. Zâna se trezește și îl binecuvântează pentru curajul și curăția sa de inimă.

Pe drumul său de întoarcere, Petru trece din nou pe lângă Sfinții zilelor săptămânii. Fiecare sfânt îi oferă câte un dar magic, care îl protejează și îi aduce noroc în călătorie. Petru primește o armură invincibilă de la Sfântul Luni, o poșetă magică care îi îndeplinește orice dorință de la Sfântul Marți și o carte a înțelepciunii de la Sfântul Miercuri.

Aventura lui Petru se încheie odată cu întoarcerea la palat. Împăratul îl așteaptă nerăbdător și își ține respirația în timp ce Petru pune apa de la fântâna Zânei Zorilor în ulcioarele sale. În momentul în care apa atinge ochii împăratului, un miracol se întâmplă. Ambii ochi ai împăratului încep să râdă, iar bucuria și fericirea se răspândesc în întregul regat.

Petru devine eroul și salvatorul regatului, iar povestea lui este cântată și pomenită de generații întregi. Faptele sale curajoase și inima sa nobilă rămân în amintirea tuturor, iar el este recunoscut ca cel mai viteaz dintre fiii împăratului. Împăratul îl vede pe Petru ca pe un adevărat principe și își dă seama că el este alesul care va duce regatul mai departe, cu înțelepciune și iubire.