Zbor frânt – rezumat

„Zbor frânt”, scris de Vladimir Beșleagă și publicat pentru prima dată în 1966, este un roman care explorează destinele individuale și naționale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada poststalinistă. Prin prisma protagonistului Isai, autorul prezintă o căutare a identității, atât la nivel personal, cât și la nivelul unei națiuni afectate de schimbări ideologice.

Isai, care apare atât ca un copil cât și ca un adult, pornește în căutarea fratelui său mai mic în timpul războiului. În încercarea de a ajunge în satul natal, el este capturat de sovietici și trimis în spatele frontului. Apoi, este prins de germani și acuzat de spionaj, trăind traume care îi vor marca întreaga viață.

După o serie de peripeții, Isai se întoarce acasă, dar este ulterior arestat și închis fără judecată corectă. Sub presiunea suspiciunilor și a curiozității satenilor, el se aruncă în Nistru și ajunge pe celălalt mal, rememorând evenimentele petrecute în timpul războiului.

În final, „Zbor frânt” este un roman care evidențiază consecințele nedrepte ale războiului, atât asupra individului cât și asupra unei întregi națiuni. Prin explorarea traumelor și mecanismelor violente ale războiului, autorul subliniază faptul că acesta nu poate fi considerat o soluție viabilă pentru rezolvarea conflictelor dintre popoare, lăsând urme adânci în conștiința umană.