Toate pânzele sus – rezumat

Toate pânzele sus!„, scrisă de Radu Tudoran, a fost publicată în 1954 și a făcut saltul pe marele ecran în 1976, cucerind inimile publicului român.

toate panzele sus rezumat

Toate pânzele sus – rezumat pe scurt

„Toate pânzele sus” e o poveste epică, plină de aventuri mărețe și explorări neînfricate, centrată pe personajul Anton Lupan, un orfan de mamă, care, părăsind România la vârsta de 16 ani pentru studii în Franța, se îndrăgostește de mare și de aventură.

În Franța, Anton îl întâlnește pe Pierre Vaillant, un tip energic și pasionat, cu care lega o prietenie de nezdruncinat. În vacanță, la casa lui Pierre din Saint-Malo, Anton e fascinat de lumea navigației și începe să viseze la mări necunoscute și explorări grandioase.

Descoperă că tatăl lui Pierre și Charles Darwin făcuseră o încercare eșuată de a explora Țara de Foc, un loc misterios și inaccesibil. Acest lucru îi pune pe cei doi pe drumul aventurii lor vieții.

După terminarea studiilor, deveniți ingineri constructori de ambarcațiuni, Anton și Pierre pleacă la Istanbul, unde lucrează la proiecte grandioase. Ajung să cumpere o goeletă, numită L’esperance, visul lor de a naviga devenind realitate.

Dar, în timp ce Pierre pornește cu goeleta spre Sulina, Anton rămâne în Istanbul. Vestea unei furtuni care scufundă corabia și dispariția lui Pierre îl lasă pe Anton cu inima frântă. Cinci ani mai târziu, Anton se întoarce în România, hotărât să afle adevărul despre soarta prietenului său și a goeletei L’esperance.

În Galați, Anton începe să strângă un echipaj pentru a porni într-o nouă aventură. În Sulina, descoperă epava goeletei și află că aceasta fusese atacată de pirați conduși de un individ misterios numit Spânul.

Hotărât să repare corabia, Anton și echipajul său, compus din personaje colorate ca Gherasim, Ieremia, Ismail, Cristea Busuioc, micuțul Mihu, Adnana și cățelul Negrilă, redau viață navei, redenumind-o Speranța.

Aventura lor îi duce pe mări și oceane, confruntându-se cu pirați, furtuni și provocări neașteptate. Într-o întorsătură dramatică, află că Pierre este în viață, scăpând de pirați cu o goeletă construită de el însuși.

Echipajul Speranței îl urmărește pe Pierre peste Atlantic, în America de Sud, unde întâmpină noi dificultăți, dar și oportunități. Adnana, iubirea lui Anton, se alătură din nou echipajului, aducând un suflu nou în poveste.

Ajungând în Țara de Foc, echipajul se confruntă cu realități dure, inclusiv exploatarea localnicilor de către un individ avid de aur, Martin Stricland.

După un incendiu devastator și un conflict violent, Speranța își continuă călătoria, cu Anton și Adnana împreună, iar Ismail, rănit, adaptându-se la o nouă viață cu un picior de lemn.

Speranța pornește spre noi aventuri, Anton fiind în continuare pe urmele prietenului său Pierre, ghidat de un mesaj într-o sticlă.

Radu Tudoran, autorul acestei opere, își revarsă pasiunea pentru navigație în fiecare pagină a cărții. Cu o abordare profundă și complexă, el ne poartă printr-o călătorie captivantă, plină de aventură, prietenie și curaj, cu personaje memorabile și peisaje care îți taie respirația.

E o carte care nu se mulțumește să rămână ancorată într-un singur port, ci navighează prin inimi și minți, lăsând în urmă o amprentă culturală profundă și o dorință de aventură și explorare în sufletele cititorilor săi.

Toate pânzele sus – rezumat pe capitole

Capitolul 11

În acest capitol tensionat, călugărul misterios începe să ridice semne de întrebare printre călători. Mihu, observator și curios, devine suspicios cu privire la comportamentul neobișnuit al călugărului, care petrecea ore întregi în cabină, în lectură și contemplare. Intrigat de această atitudine stranie, Mihu decide să investigheze, iar ceea ce descoperă în bagajele călugărului îl lasă fără cuvinte – un pașaport cu numele „Pierre Vaillant”.

Revelația lui Mihu deschide ușa unei identități ascunse a călugărului, dezvăluind că acesta este, de fapt, piratul Spânu, responsabil pentru atacul asupra corabiei lui Pierre. În timpul timpului petrecut în cabină, Spânu a sabotat în mod deliberat armele achiziționate de căpitanul navei la Istanbul. Echipajul, cu Anton în frunte, reușește să-l imobilizeze pe Spânu, dar în mijlocul călătoriei lor, sunt abordați și capturați de o barcă misterioasă cu cinci bărbați în căutarea călugărului.

Capitolul 12

Într-o misiune de salvare plină de suspans, căpitanul și un grup de camarazi înarmați explorează insula și dau peste corabia lui Kir Iani, unde găsesc legați pe Kir Iani însuși, alături de un alt bărbat și o fată numită Adnana. Aceasta din urmă dezvăluie o altă parte a intrigii – pe insulă se află doi pirați și o comoară ascunsă.

Deși speranțele erau mari, comoara se dovedește a fi doar mătăsuri și covoare, dar echipajul se întoarce pe nava Penelopa cu Adnana și cu informații despre adevărata amenințare a piraților.

Între timp, Anton Lupan pornește în căutarea lui Spânu și a celorlalți pirați, dar se trezește cu „Speranța” dispărută, lăsându-i cu priviri neliniștite îndreptate spre o corabie în depărtare, care se îndepărta rapid de țărm.

Capitolul 13

Revenind pe nava Penelopa, Anton Lupan preia temporar comanda, ca un semn de recunoștință pentru salvarea lui Kir Iani de către echipaj. Cu un plan bine pus la punct, Anton și echipajul său reușesc să-i prindă pe Spânu și Husein, cei doi pirați responsabili de atacuri terorizante. Din păcate pentru pirați, soarta lor se dovedește a fi un sfârșit cumplit, fiind mâncați de rechini.

Capitolul 14

Pe parcursul călătoriei spre Marsilia, Anton Lupan și Adnana se apropie tot mai mult unul de celălalt. Ajungând la destinație, Anton ia decizia să o lase pe Adnana la bordul „Speranței” pentru a călători împreună până la Marsilia, unde echipajul avea programată o misiune delicată – transportul a trei sute de butoaie de ulei de măsline.

Capitolul 15

În drumul lor spre Marsilia, Anton face o descoperire surprinzătoare. O scrisoare lăsată în urmă de Spânu dezvăluie informații cruciale despre locația lui Pierre Vaillant, care se află ascuns pe insula Musarah din Marea Roșie.

Capitolul 16

Sosind în Port Said, Anton se vede nevoit să cumpere arme în pregătirea pentru un posibil conflict cu pirații lui Spânu. Însă pe insula piraților, echipajul se confruntă cu o situație extrem de neplăcută atunci când Negrilă, companionul lor loial, este rănit de un glonț într-un schimb de focuri tensionat.

Un pirat supraviețuitor dezvăluie detalii șocante despre prizonierii pe insulă, dezvăluind că aceștia, conduși de Pierre Vaillant, au declanșat o revoltă sângeroasă, omorând toți pirații și fugind cu o corabie construită de inginerul francez.

Capitolul 17

Ajungând la Marsilia, Adnana se reîntâlnește cu tatăl ei, iar cu ajutorul lui Anton, ea își deschide propria brutărie numită „Speranța”. Însă, vestea despre Pierre Vaillant aduce dezamăgire echipajului, întrucât acesta a plecat peste Atlantic, lăsându-i fără resurse financiare și speranță.

Cu toate acestea, un căutător de aur numit Martin Stricland apare și propune finanțarea unei noi aventuri – o călătorie în Țara de Foc, în America de Sud. În următoarea zi, echipajul se desparte de Adnana și pornește spre America, plin de incertitudine și anticipând noi provocări.

Capitolul 18

Echipajul corabiei „Speranța” părăsește strâmtoarea și navighează spre sud, către coasta africană, cu noul lor companion, Martin Stricland. Cu toate acestea, Stricland se dovedește a fi un om afectat de viciul băuturii, preferând să rămână retras în cabină și să consume whisky în cantități mari în loc să se bucure de aerul mării. Între timp, „Speranța” continuă să se îndrepte spre est, către noi aventuri și provocări.

Capitolul 19

Într-o zi obișnuită de navigație, omul de veghe al navei observă ceva sinistru – apropierea unor corăbii suspecte. Când Anton Lupan iese pe punte pentru a investiga, înțelege cu groază că sunt atacați de pirați. Ieremia și vărul său, Haralamb, reacționează prompt, pregătindu-și puștile pentru apărare.

Pe măsură ce pirații se apropie amenințător, echipajul „Speranței” se pregătește să lupte pentru supraviețuire. Cu un foc precis și un curaj neclintit, Ieremia și Haralamb reușesc să încetinească avansul inamicului, salvând astfel nava de un atac iminent.

Capitolul 20

După câteva zile de liniște relativă, vremea se schimbă dramatic. Vântul se intensifică, iar valurile uriașe amenință stabilitatea corabiei.

Un uragan se apropie amenințător, iar echipajul se pregătește pentru furtună, strângând tot ce ar putea fi luat de valuri. În fața furiei naturii, cu Gherasim la cârmă, „Speranța” luptă să rămână pe curs și să supraviețuiască furtunii.

Capitolul 21

După ce uraganul se potolește, soarele reapare pe cer, aducând oamenilor un sentiment binevenit de ușurare. Cu toate acestea, bucuria lor este umbrită de lipsa apei potabile, cauzată de neglijența lui Martin Stricland, ceea ce provoacă tensiuni și conflicte în echipaj.

În aceste momente dificile, ei observă cu speranță farul de la Capul Olinda, semn al posibilei izbânde.

Capitolul 22

După ce ajung pe coasta Braziliei, Anton Lupan se ocupă de formalitățile portuare și începe să scrie o scrisoare către Adnana, cerându-i să vină în Uruguay pentru a se reuni cu el. Cu toate acestea, spre uimirea sa, o găsește deja pe Adnana la bordul corabiei, venită în căutarea lui.

Reuniunea lor este emoționantă, iar Adnana este primită cu căldură în echipaj.

Capitolul 23

Echipajul ajunge la Montevideo, unde au ocazia să exploreze orașul. Ismail, bucătarul, se îndrăgostește de sunetul unui fonograf turcesc la o licitație și, în ciuda unei competiții strânse, reușește să-l câștige. Cu toate acestea, Anton Lupan trebuie să achite suma necesară pentru a evita problemele legale.

Capitolul 24

În Buenos Aires, Ismail se implică în lupte de cocoși și, din păcate, pierde, ajungând în închisoare. Între timp, Mihu descoperă că bărbatul care-l bătuse pe Gherasim la Marsilia se află în oraș. Anton Lupan și echipajul decid să-l confrunte și să recupereze banii furați, utilizându-i pentru eliberarea lui Ismail.

Capitolul 25

După o scurtă oprire în Buenos Aires, „Speranța” își reia călătoria. În curând, echipajul este informat că se apropie de Capul celor Unsprezece Mii de Fecioare, punctul de plecare în explorarea Țării de Foc, un nou capitol în aventura lor.

Capitolul 26

Pe măsură ce „Speranța” navighează spre golful Narrows pentru ultimele pregătiri înainte de a traversa strâmtoarea Magellan, Martin Stricland coboară la un bar local numit „Cristofor Columb”, unde se întâlnește cu un tânăr cunoscut sub numele de Black Pedro.

Stricland îl păcălește pe Black Pedro, promițându-i că, dacă se alătură echipajului „Speranței”, își va revedea tatăl aflat în America de Nord. Astfel, Black Pedro se alătură echipajului, fără să-și dea seama de adevărata natură a planurilor lui Stricland.

Capitolul 27

Navigând prin strâmtoarea Magellan, „Speranța” se confruntă cu uiliaul, un vânt puternic venit din munți. Stricland continuă să atragă oameni la bord cu promisiuni false, adunând astfel peste o sută de persoane numite „alcalufi”.

Capitolul 28

După ce părăsesc strâmtoarea Magellan, corabia se îndreaptă spre sud, până ajung la un râu. Aici, Anton Lupan ia o decizie curajoasă, lăsându-l pe Stricland pe un mal și ancorând corabia pe celălalt. Cu conducerea lui Stricland, alcalufii încep să colecteze aur din nisip, fără să realizeze adevărata natură a planurilor lui Stricland și consecințele pe care le vor avea acestea.

Capitolul 29

Anton Lupan lucrează din greu pentru a construi case pentru alcalufi și le furnizează un fierăstrău pentru a tăia scânduri. În același timp, Stricland se îmbogățește din munca alcalufilor, care nu mai primesc plata promisă. Lupan ia hotărârea să înceapă expediția planificată de tatăl și bunicul său.

Capitolul 30

Însoțit de Adnana, plutașul și Mihu, Anton Lupan pornește în explorarea Țării de Foc, lăsându-i pe Gherasim, Ismail, Haralamb și Ieremia să păzească „Speranța”.

Pe un munte din apropiere de râu, descoperă un peisaj neexplorat: o pădure, un lac și o plajă, dincolo de care se deschidea Oceanul Atlantic. La baza muntelui, găsesc schelete umane, unul dintre ele având la gât un lanț cu inițialele „A.V.”, care aparținuse tatălui lui Pierre, Arnold Vaillant.

Întorcându-se la corabie, descoperă că satul alcalufilor a fost incendiat. Black Pedro și Stricland plănuiesc să ucidă membrii echipajului rămași pe corabie și să captureze „Speranța”.

Situația se schimbă dramatic când Black Pedro află că tatăl său murise cu cinci ani în urmă, dezvăluind astfel trădarea lui Stricland. În semn de răzbunare, Pedro incendiază casa lui Stricland.

Capitolul 31

Black Pedro traversează râul și incendiază satul alcalufilor. Profitând de absența majorității echipajului, el capturează „Speranța”. În confruntarea care urmează, Ismail este împușcat în picior de către Pedro. Restul echipajului se întoarce și limitează daunele, dar Ismail este în stare gravă.

Capitolul 32

A doua zi, „Speranța” se îndreaptă către cel mai apropiat oraș pentru a găsi ajutor medical pentru Ismail. Aici, Ismail primește vestea tragică că piciorul său trebuie amputat pentru a-i salva viața. Lipsindu-le instrumentele necesare pentru o astfel de intervenție, Anton Lupan își asumă responsabilitatea de a efectua operația, reușind să salveze viața lui Ismail.

Capitolul 33

„Speranța” ajunge la Capul Horn, unde se confruntă cu valurile înalte și periculoase, cauzate de întâlnirea marilor din Atlantic și Pacific. Cu determinare și abilități navigaționale, reușesc să depășească cu succes această provocare, continuându-și călătoria.

Capitolul 34

Echipajul ajunge la Punta Arenas, unde încarcă cărbuni și rămân pentru două luni, așteptându-se recuperarea lui Ismail. În acest timp, Anton Lupan și Adnana se căsătoresc, celebrându-și dragostea în mijlocul bucuriei echipajului.

După ce ridică ancora, un pescar le înmânează lui Lupan o sticlă cu o scrisoare. Informațiile din scrisoare îl determină pe Anton să schimbe direcția corabiei. Scrisoarea conține detalii despre prietenul său decedat și despre supraviețuirea lui Pierre Vaillant.

Cu harta în mână și fără a identifica vreo insulă cunoscută, Lupan presupune că este vorba despre un teritoriu necunoscut. Așadar, orientează „Speranța” spre est și navighează spre noi aventuri necunoscute într-o lume încă neexplorată.