„Toate pânzele sus” REZUMAT

„Toate pânzele sus” – rezumat scurt

Partea 1: „La poarta Levantului” (capitolele 1-7)

În martie 1881, corabia Penelopa, condusă de căpitanul kir Iani Ghinis, se îndreaptă spre Pireu, făcând o escală la Galați. Acolo, inginerul Anton Lupan se urcă la bord, în căutarea prietenului său naufragiat, Pierre Vaillant. Ajunși la Sulina, Anton găsește epava vasului său și împreună cu trei tovarăși repară corabia, pe care o numesc Speranța, și pleacă spre Pireu.

Partea 2: „Ultima sirenă” (capitolele 8-17)

La Istanbul, Anton aude numele prietenului său și încearcă în zadar să-l găsească. Luând la bord un negustor și un călugăr care se dovedește a fi piratul Spânu, pornesc în căutarea celorlalți pirați. Anton descoperă trei prizonieri și comoara lui Spânu, iar piratul este mâncat de rechini. Speranța dispărută este recuperată, iar Adnana se întoarce la tatăl ei. Echipajul pleacă spre America.

Partea 3: „Crucea Sudului” (capitolele 18-25)

Călătoria către Țara de Foc este marcată de urmărirea de către pirați, furtuni și alte necazuri. Echipajul trage cu succes asupra piraților și supraviețuiește unei furtuni. După o escală pe coasta Braziliei, unde Anton reîntâlnește-o pe Adnana, ale cărei tată murise, vasul pleacă din nou la drum.

Partea 4: „Alcalufii” (capitolele 25-34)

Ultima parte descrie explorarea Țării de Foc și colaborarea cu alcalufii. Anton Lupan se căsătorește cu Adnana și după petrecere, Speranța pleacă într-o nouă călătorie. Un pescar găsește o sticlă cu o scrisoare despre corabia prietenului său, care indică o insulă necunoscută. Speranța pornește în căutarea acestei insule, cu speranța de a-l găsi pe Pierre Vaillant.

Romanul combină aventură, explorare și relații umane, într-un cadru istoric și geografic bine definit, culminând cu promisiunea unei noi aventuri.

„Toate pânzele sus” – rezumat pe capitole

Prima parte (capitolele 1-7)

Romanul începe cu prezentarea personajului Kir Iani Ghinis, un navigator bătrân și extrem de iscusit, care își îndeplinește rolul de căpitan al corabiei Penelopa, un vas ce transporta cereale de la Braila la Pireu. În timpul unei escale în Galați, Anton Lupan, în căutarea disperată a prietenului său, Pierre Vaillant, ajunge în oraș. Determinat să își găsească prietenul, Anton Lupan îl caută peste tot până ce ajunge la o gheretă unde se trage cu pușca. Acolo, el observă un om ce mânuiește abil pușca și decide să îl ia cu el în expediție.

Cei doi ajung la Penelopa, unde convin cu căpitanul să îi transporte până la Istanbul. Pe corabie, Anton Lupan îl întâlnește pe Gherasim, un vechi prieten devotat. Datorită unei furtuni dezlănțuite de pe mare, corabia este nevoită să ancoreze în portul Sulina. Anton Lupan se plimbă melancolic pe plajă și observă corabia cu care călătorise în trecut împreună cu Pierre Vaillant. Moș Ifrim, paznicul meticulos al farului, îi dezvăluie că acea corabie a fost prădată de temutul pirat Spanu.

Între timp, Ieremia se duce la varul său, Haralamb, pentru a-i cere ajutor. Anton Lupan, hotărât să repare corabia naufragiată, își adună echipajul și o dezgroapă. Lor li se alătură Mihu, un personaj colorat, și câinele său, Negrila. Corabia este botezată cu numele Speranta, încărcată cu cherestea și pornește într-o călătorie plină de aventuri spre Pireu.

A doua parte (capitolele 8-17)

La escala din fascinantul Istanbul, Anton Lupan crede că l-a regăsit într-un hotel pe prietenul pierdut, Pierre Vaillant, dar se dovedește că s-a înșelat. La plecare, pe Speranta se îmbarcă negustorul enigmatic Agop din Bazar, care vrea să meargă la Pireu, și un călugăr misterios ce vrea să ajungă pe insula Skyros.

Călugărul trezește suspiciuni în rândul echipajului, iar Mihu, curios, îi cercetează sacul și descoperă pașaportul și alte acte care erau pe numele lui Pierre Vaillant. Anton află astfel că piratul Spanu este deghizat în călugăr și decide să îl imobilizeze. În mod neaștept

ptat, corabia este atacată de o bandă de pirați înfricoșători, dar echipajul Sperantei reușește să îi învingă, să îi prindă și să îi lege. Pirații îi promit lui Anton că îl vor duce la Pierre, dacă îi eliberează pe Spanu și pe un alt pirat. Spanu evadează, sare în mare și este mâncat de rechinii înfometați.

Anton merge pe insula ascunsă a piraților, unde descoperă corabia Penelopa pe care sunt legați Kir Iani, un alt bărbat și frumoasa Adnana. Între timp, pirații sunt eliberați de Agop, iar Ismail și Gherasim sunt legați. Pirații fură corabia Speranta, dar sunt opriți de acțiunile curajoase ale lui Ismail. Ismail, care acum conduce Speranta, observă că este urmărit de corabia Penelopa, dar nu știe că Anton este la cârmă, așa că nu se oprește decât atunci când nu mai poate înainta. După ce echipajul se reuneste, Penelopa revine la Kir Iani.

Speranta livrează cherestea la Pireu și porneste cu 300 de butoaie de ulei de măsline înspre Marsilia, împreună cu Adnana. De aici, Speranta este închiriată de Martin Stricland, un căutător de aur ambițios care dorește să meargă în îndepărtata Țară de Foc.

A treia parte (capitolele 18-25)

Echipajul pornește într-o nouă aventură în Țara de Foc împreună cu Martin Stricland. Speranta este urmărită de câteva nave de pirați înspăimântătoare, în timp ce străbate vastul Ocean Atlantic. Gherasim și Haralamb se dovedesc a fi niște tragaci excepționali, iar corabia și echipajul scapă teferi de pericole. Gherasim și Haralamb devin eroii Sperantei după lupta eroică.

În timpul acostărilor de la Montevideo și de la Buenos Aires, Anton Lupan le dă voie marinarilor să exploreze orașele. De fiecare dată, Ismail comite năzdrăvanii care sărăcesc echipajul. În Montevideo, Anton se reîntâlnește cu Adnana, pe care o ia pe corabie. În acest timp, Martin Stricland face promisiuni alambicate oamenilor pe care-i întâlnește și îi ia cu el pe corabie. Ajunși în Țara de Foc, pasagerii Sperantei sunt debarcați.

A patra parte (capitolele 25-34)

Echipele adunate de Martin strâng aur prețios, iar echipajul Sperantei îi învață pe muncitori cum să-și construiască locuințe din lemn în această țară sălbatică. Anton Lupan urcă pe muntele la care visa să ajungă împreună cu prietenul său Vaillant. Între timp, se întâmplă multe incidente neașteptate: Martin este ucis într-un conflict violent, satul culegătorilor de aur este incendiat într-o noapte întunecată, Ismail este împușcat și rămâne fără un picior, iar Speranta este avariată destul de grav în urma unui incendiu.

Anton se căsătorește cu Adnana, iar dragostea lor înflorește. Un pescar aduce un mesaj într-o sticlă, din care Anton înțelege că prietenul său, Pierre Vaillant, este încă în viață și are nevoie disperată de ajutor. În final, Speranta se îndreaptă într-o nouă misiune plină de peripeții, în căutarea lui Pierre Vaillant, cu toate pânzele sus, simbol al speranței și al prieteniei neînfricate!